Wanneer de aansprakelijkheid erkend is, gaan we uw schade in kaart brengen. Alle gevolgen die het ongeluk of incident heeft gehad, moeten vertaald worden naar bedragen. Daarbij wordt de situatie met het ongeval vergeleken met de situatie zonder het ongeval. Deze stap kan lang duren, zeker zolang er nog onduidelijkheid bestaat over de zogenaamde medische eindsituatie. Dit is het moment waarop er geen verder herstel van het opgelopen letsel valt te verwachten.
Er is veel overleg met de aansprakelijke partij of verzekeraar. In het medisch beoordelingstraject worden er medische adviezen ingewonnen. Soms is een onafhankelijke medische expertise door een arts nodig om de ongevalsgevolgen en toekomstige risico’s in kaart te brengen. Als er sprake is van langer durende of blijvende arbeidsongeschiktheid wordt er vaak een arbeidsdeskundige ingeschakeld die helpt bij de re-integratie naar passend werk.
De schadeposten worden door uw advocaat verwerkt in een schadestaat. Vanaf het ongeval lopen de kosten van het slachtoffer op, terwijl de definitieve vaststelling van de schade nog enige tijd op zich laat wachten. Zodra het mogelijk is kunnen er daarom een of meer tussentijdse voorschotten gevraagd worden op de uiteindelijke schadevergoeding.
Zodra er een medische eindsituatie is, er is duidelijkheid op het gebied van arbeid en alle schadeposten bekend zijn, rekenen we de gevolgen door en start het overleg met de verzekeraar over de definitieve schadevergoeding. Hierin wordt ook het smartengeld meegenomen: de vergoeding voor leed dat eigenlijk niet in geld is uit te drukken. Wanneer er uiteindelijk overeenstemming is bereikt, worden alle afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en ontvangt u de schadevergoeding waar u recht op heeft.