De overheid heeft als ambitie om het aantal verkeersdoden in 2050 tot nul te reduceren, maar voorlopig zijn we nog lang niet zover. In 2022 was het aantal verkeersdoden nog altijd onverminderd hoog met een aantal van 578. Niet alleen in het verkeer gaat het vaak mis. In 2021 vonden er 62 dodelijk arbeidsongevallen plaats, zo registreerde de Nederlandse arbeidsinspectie.
Overlijdensschade
Wanneer je gewond raakt door een ongeval in het verkeer of tijdens het werk, dan kan de schade verhaald worden op de aansprakelijke partij of een schadeverzekering. In de wet is vastgelegd dat de kosten verbonden aan de uitvaart vergoed dienen te worden, maar de schade blijft daartoe vaak niet beperkt. Ook gederfd levensonderhoud en affectieschade zijn vaak onderdeel van de schade.
Kosten levensonderhoud
Wanneer een kostwinner overlijdt met achterlating van gezinsleden die zelf onvoldoende in staat zijn om inkomen te genereren, dan ontstaat er een inkomenstekort dat verhaald kan worden. Zeker wanneer er nog minderjarige kinderen zijn, kan het om aanzienlijke bedragen gaan. Het begroten van die schade is ingewikkelde materie en wordt beïnvloed door allerlei individuele factoren. Voor het berekenen van de schade wordt gebruik gemaakt van geavanceerde rekensoftware.
De bedoeling is dat de nabestaanden over voldoende financiële middelen blijven beschikken zodat zij hun levensstandaard kunnen handhaven. De nabestaanden moeten hun leven op een zoveel mogelijk vergelijkbare manier kunnen voortzetten als in de situatie zonder ongeval. Als het nodig is om na het overlijden huishoudelijke ondersteuning of oppas in te roepen, zullen ook die kosten verhaald kunnen worden. Dat geldt ook voor te maken kosten om woning en erf te onderhouden.
Affectieschade
Sinds 1 januari 2019 is de wet Affectieschade aangenomen. De vergoeding van affectieschade is een vorm van smartengeld voor naasten van het slachtoffer. Het is een vergoeding voor dierbaren die met verdriet achterblijven als iemand door toedoen van een ander om het leven komt. De vergoedingen kunnen per nabestaande uiteenlopen van € 12.500,- tot € 20.000,-.
De wettelijke regeling van overlijdensschade beoogt een financiële waarborg te bieden in situaties waarbij iemand door toedoen van een ander overlijdt. Daardoor ontstaat ruimte voor rouwverwerking zonder dat er ook financiële problemen ontstaan.
Vragen? Neem vrijblijvend contact op
Hopelijk overkomt het u nooit, maar mocht u hiermee geconfronteerd worden, dan doet u er verstandig aan zich te laten adviseren door een gespecialiseerde advocaat. Dat kost u niets, omdat de kosten voor het advies en rechtsbijstand verhaalbaar zijn op de aansprakelijke partij.