De Fatbike en de wet: wat moet je weten?

De afgelopen jaren is de populariteit van elektrische voertuigen enorm toegenomen, en de fatbike is geen uitzondering. Maar naast het plezier dat dit voertuig biedt, roept het ook belangrijke juridische vragen op. In dit blog verkennen we de juridische status van de fatbike in Nederland en wat dit betekent voor aansprakelijkheid en verzekeringsdekking. Wat is…

Aansprakelijkheid voor dieren

Schade door dieren Je kat maakt krassen op de auto van de buurman, je hond bijt onverwacht het neefje dat op bezoek is, je paard trapt de dierenarts die hem komt onderzoeken. Allemaal zaken die kunnen gebeuren wanneer je een huisdier hebt. Wie is er in deze gevallen aansprakelijk en wie moet de schade betalen?…

Zaakwaarneming

In de wet staan diverse gronden voor aansprakelijkheid. De meeste zaken die wij behandelen hebben te maken met ongevallen in het verkeer of op de werkvloer. Ook komt schade als gevolg van een medische fout of gebrekkige zaak met enige regelmaat voorbij. Iets wat we niet zo vaak zien, maar waaraan ik recent werd herinnerd,…

Whiplash

In onze letselschade praktijk helpen wij veel mensen die een whiplash hebben doorgemaakt. Vaak na achterop-aanrijdingen (kop-staart botsingen), maar dat is niet altijd het geval. Whiplash kan ook ontstaan na een frontale aanrijding of een ander ongeval waarbij het hoofd  ten opzichte van de romp een onverwachte snelle beweging maakt, waardoor de nek overmatig wordt…

Welkom Barbara

Vandaag start Barbara Bosker-de Waal bij ons als nieuwe collega. Barbara brengt veel ervaring mee vanuit haar rol als NIVRE register-expert voor Unigarant. Binnenkort wordt zij beëdigd als advocaat, zij is dan onze 9e advocaat. De komst van Barbara Bosker-de Waal draagt bij aan de kwaliteit van onze dienstverlening. Op deze manier kunnen wij onze…

Werkgeversaansprakelijkheid

Ongevallen gebeuren onverwacht en overal, dus ook tijdens werktijd. Wie is er aansprakelijk wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeval tijdens werktijd?   Ongeval in de uitoefening van de werkzaamheden? De werkgever is aansprakelijk, tenzij. Op grond van artikel 7:658 lid 2 BW is een werkgever aansprakelijk voor de schade die de werknemer in…

Leonie Hendriks toegetreden tot de LSA

Op de algemene ledenvergadering van de LSA is Leonie Hendriks (rechts op de foto) toegelaten als lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten. Met de toetreding van Leonie zijn alle advocaten van Wolthers Jagersma Letselschade Advocaten nu LSA-advocaat.   LSA Om toegelaten te worden tot de LSA moet je voldoen aan de hoogst denkbare kwaliteitseisen…

Letselschade en mobiliteit

Mobiele vrijheid is belangrijk voor veel mensen. Maar voor mensen met een dwarslaesie kan het een uitdaging zijn. Voor hen zijn aanpassingen in voertuigen vaak essentieel om een actief en zelfstandig leven te leiden. Welke mogelijkheden kunnen bijdragen aan optimale mobiliteit?   Aanpassingen Aanpassingen van voertuigen verschillen van eenvoudige oplossingen tot complexe technologische systemen. Een…

Opgevoerd of geen rijbewijs? Dan niet verzekerd!

Vanaf 2010 moet je voor het behalen van je bromfiets- of brommobielrijbewijs naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Dit geldt ook voor de elektrische varianten. Het praktijkexamen is ingevoerd om het grote aantal ongelukken met bromfietsers en brommobielrijders te verminderen en de veiligheid op straat te vergroten.   Voor de brommer of scooter moet…

Schadebegroting bij letselschade

Als iemand anders aansprakelijk is voor jouw schade, dan moet deze schade worden begroot. De wet bepaalt dat zowel vermogensschade als ander nadeel voor vergoeding in aanmerking komt. Met ‘ander nadeel’ wordt immateriële schade bedoelt. In deze blog ga ik daar niet op in.   Concrete schadebegroting Met vermogensschade wordt materiële schade bedoelt. Bij vermogensschade…