Onlangs berichtte de media over een 22-jarige Franse vrouw die na een val uit een kermisattractie is overleden. Ze maakte een ritje in de attractie Maxximum Booster: een ruim 50 meter hoge draaiende arm met daaraan bevestigde gondels, die een snelheid kan halen tot 80 kilometer per uur. Omdat de vrouw niet goed vast zat, is ze op hoge snelheid uit een gondel geslingerd. Onderzoek zal moeten uitwijzen of sprake was van een technisch mankement of van een menselijke fout.
Ongelukken op de kermis
Voor veel mensen is de jaarlijkse kermis het leukste uitstapje van het jaar dat voor veel vertier en plezier zorgt. Helaas gaat het niet altijd goed. In de afgelopen jaren raakten meerdere mensen gewond door een ritje in een kermisattractie. Zo verloor een man die met zijn 8-jarige zoontje een kermis nabij Nijmegen bezocht zijn rechterbeen, omdat de gondel waarin zij zaten los schoot en onder een bodemplaat terecht kwam. Zijn linkerbeen raakte verbrijzeld. Zeer ernstig letsel met blijvende gevolgen voor het slachtoffer.
Naar aanleiding van verschillende ongevallen op kermissen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar (mogelijke) tekortkomingen bij kermisattracties. Daaruit is gebleken dat de veiligheid niet altijd op orde is, waardoor regelmatig attracties moeten worden gesloten.
Aansprakelijkheid
In het Warenbesluit attractie- en speeltoestellen is bepaald dat een kermisattractie geen gevaar mag opleveren voor de veiligheid of gezondheid van personen en dat een kermisattractie aan veiligheids- en gezondheidsvoorschriften moet voldoen. Ook moet de attractie periodiek worden gekeurd en goed worden onderhouden. Wanneer zich een incident op een kermis heeft voorgedaan, betekent dat niet gelijk dat een attractie niet aan deze eisen voldoet. Er zal moeten worden onderzocht wat de oorzaak is en wie er dus aansprakelijk is voor het ongeval.
Op grond het Burgerlijk Wetboek is de kermisexploitant (de ‘gebruiker’ van de attractie) in principe aansprakelijk is voor schade die is ontstaan door een gebrek aan zijn attractie. Dat gebrek kan te maken hebben met het niet goed onderhouden van de attractie of de deugdelijkheid van het materiaal, maar ook met het onvoldoende naleven van de veiligheidsvoorschriften. Een attractie kan namelijk ook gebrekkig zijn wanneer een veiligheidsstang ontbreekt of als deze teveel ruimte laat ontstaan tussen de stang en de persoon die in de attractie zit.
Daarnaast kan mogelijk ook de producent van de attractie worden aangesproken, wanneer de attractie een gebrek vertoonde. Het gebrek dat de schade heeft veroorzaakt moet dan al wel hebben bestaan op het tijdstip dat de producent de attractie heeft verkocht aan de kermisexploitant. Dat is meestal lastig te bewijzen wanneer een attractie bijvoorbeeld al jaren zonder problemen heeft gefunctioneerd. Het slachtoffer zal aannemelijk moeten maken dat er een ontwerpfout of iets dergelijks in de attractie zit.
Schade
Wanneer duidelijk is welke partij aansprakelijk is voor de schade, kan die schade verhaald worden. Meestal heeft de kermisexploitant of de producent hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking? Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de situatie waarin het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden en de feitelijke situatie na ongeval. Het verschil hiertussen is de schade. Wanneer de man die op de kermis nabij Nijmegen zijn rechteronderbeen kwijtraakte en zijn linker been verbrijzelde hierdoor niet meer kan werken, dan is dit schade die vergoed moet worden. Maar ook medische kosten en de kosten voor klussen die voorheen zelf werden uitgevoerd maar nu moeten worden uitbesteed, komen voor vergoeding in aanmerking komen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het tuinonderhoud en het schilderen van een woning. Ook als iemand niet meer in staat is zijn aandeel in de huishoudelijke taken voor zijn rekening te nemen en deze werkzaamheden na een ongeval moet uitbesteden, kan hij deze schade op de aansprakelijke partij verhalen.
Los van deze materiële kosten, heeft een slachtoffer van letselschade waarvoor een derde aansprakelijk is, ook recht op immateriële schadevergoeding (smartengeld). En tenslotte heeft het slachtoffer recht op vergoeding van de redelijke kosten van rechtsbijstand om zijn schade berekend en vergoed te krijgen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact op
Het aantal slachtoffers van kermisattracties is, wanneer dit wordt afgezet tegen het jaarlijkse aantal bezoekers, in Nederland gelukkig relatief klein. De gevolgen voor een slachtoffer zijn, indien zich wel een ongeval voordoet, veelal enorm groot. Aandacht voor de veiligheid blijft daarom van essentieel belang. Op deze wijze kunnen de vele trouwe kermisbezoekers blijven genieten van de vaak spectaculaire attracties.