Berekenen toekomstschade: nieuwe aanbevelingen rekenrente
Een schadevergoeding in een letselschadedossier wordt vaak vastgesteld over meerdere, en soms zelfs tientallen, jaren. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van blijvende invaliditeit blijft er jarenlang schade (bijvoorbeeld verlies aan inkomen) bestaan. Je hebt het dus over toekomstige schade. En de toekomst is onzeker. Er moeten daarom aannames worden gedaan op basis van verwachtingen. Zo wordt geprobeerd een zo reëel mogelijke inschatting van de schade te maken.
Waarmee moet allemaal rekening worden gehouden bij het berekenen van toekomstschade?
Afwikkeling: periodiek of ineens
Bij de afwikkeling van een letselschadedossier kan er voor worden gekozen om de schade periodiek (bijvoorbeeld eens per jaar) of ineens te laten vergoeden. Bij afwikkeling per jaar wordt elk jaar opnieuw gekeken naar de opgetreden schade in dat jaar. Wanneer een bedrag ineens wordt uitgekeerd, moet er rekening worden gehouden met allerlei mogelijke toekomstige ontwikkelingen: de goede en kwade kansen. In de praktijk wordt vaak voor een bedrag ineens gekozen.
Berekening toekomstschade
De toekomstige schade wordt vastgesteld op een bepaald bedrag per jaar dat gedurende een bepaalde looptijd zal worden doorgerekend. Verlies aan verdienvermogen wordt bijvoorbeeld veelal tot aan de pensioenleeftijd doorgerekend en een vergoeding voor huishoudelijke hulp vaak tot aan 75-jarige leeftijd. Als die jaarschade simpelweg wordt vermenigvuldigd met het aantal jaren dat de schade moet worden vergoed wordt een slachtoffer in de meeste gevallen tekort gedaan.
Inflatie en rente
Dat heeft met name te maken met inflatie. Prijzen stijgen waardoor je in de toekomst voor één euro minder kunt kopen dan nu. Aan de andere kant dient ook rekening te worden gehouden met rente. Als geld op een bankrekening staat of belegd wordt en daarover wordt een bepaald percentage rente verkregen stijgt het vermogen.
Rekenrente en kapitaliseren
De combinatie van rente en inflatie wordt rekenrente genoemd. Aan de hand van de rekenrente wordt berekend welk bedrag een slachtoffer nu moet ontvangen zodat zijn schade in de toekomst voldoende gedekt is. Dat noemen we kapitaliseren.
De rekenrente is al jarenlang onderwerp van discussie. Dat heeft er onder meer mee te maken dat het op dit moment niet zeker is wat de ontwikkelingen op het gebied van rente en inflatie in de (verre) toekomst zullen zijn.
Aanbevelingen rekenrente in personenschadezaken
Naar aanleiding van voorstellen door de landelijke Expertgroep Peronenschade doen het LOVCK (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton) en het LOVCH (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel Hoven) periodiek aanbevelingen aan de rechtspraak voor toe te passen rekenrentes. Doel hiervan is om onder meer uniformering tussen de verschillende gerechten te bevorderen. De aanbeveling geeft houvast aan de praktijk.
Recent is er een nieuwe aanbeveling gepubliceerd. Daarin wordt uitgegaan van de volgende rekenrentes:
– 0 tot 5 jaar: 0,5 % rente en 2% inflatie;
– 6 tot 20 jaar: 1 % rente en 2% inflatie;
– meer dan 20 jaar: 1,5% rente en 2% inflatie.
Vragen over het berekenen van toekomstschade? Neem vrijblijvend contact op.