Vanaf 2010 moet je voor het behalen van je bromfiets- of brommobielrijbewijs naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Dit geldt ook voor de elektrische varianten. Het praktijkexamen is ingevoerd om het grote aantal ongelukken met bromfietsers en brommobielrijders te verminderen en de veiligheid op straat te vergroten.
Voor de brommer of scooter moet een ander rijbewijs worden behaald dan voor de brommobiel. Dit heeft onder andere te maken met de positie op de weg en het verschil in bediening van het voertuig. De rijbewijzen zijn dus niet uitwisselbaar!
Rijden zonder rijbewijs
Wanneer iemand toch de weg op gaat zonder geldig rijbewijs kan dat grote financiële consequenties hebben. Het volgende voorbeeld maakt dat duidelijk. Een nog jonge bromfietser verleende geen voorrang, waardoor een voetganger ernstig letsel opliep. De bromfiets was wel verzekerd, maar de bromfietser beschikte niet over het vereiste rijbewijs. In de verzekeringsvoorwaarden stond dat schade die is ontstaan wanneer wordt gereden zonder geldig bromfietsrijbewijs, niet is verzekerd. De verzekeraar heeft in eerste instantie de schade van het slachtoffer betaald, maar verhaalde de schade vervolgens op de (minderjarige) bromfietser en zijn ouders!
Over deze zaak is uitgebreid geprocedeerd. Uiteindelijk heeft de rechter besloten dat de bromfietser, ondanks zijn jeugdige leeftijd, had moeten begrijpen dat hij zonder rijbewijs onverzekerd rondreed. De verzekeraar stond in haar recht door dekking te ontzeggen. De bromfietser zal tot in lengte van jaren bezig zijn met het aflossen van zijn schuld.
Opgevoerde brommers
Exact dezelfde problemen kunnen ontstaan wanneer een ongeluk wordt veroorzaakt met een opgevoerde brommer. Veel bromfietser (en vooral hun ouders!) weten dat niet. Maar een opgevoerde brommer is niet verzekerd, zelfs niet wanneer het ongeval plaatsvindt zonder dat er sprake is van te hard rijden! Een “ik wist het niet”-verweer gaat niet op. Van een nieuwe eigenaar wordt verwacht dat hij zijn bromfiets controleert en zo nodig technisch in orde brengt.
Aan ouders het advies: Zorg ervoor dat uw zoon of dochter bevoegd is tot het besturen van een bromfiets of brommobiel en let er op dat deze niet is of wordt opgevoerd. Dat kan u en uw kind een hoop geld en narigheid besparen.
Vrijblijvend contact
Neem gerust contact op met één van onze letselschadeadvocaten om de mogelijkheden in uw letselschadezaak te bespreken. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.