Mobiele vrijheid is belangrijk voor veel mensen. Maar voor mensen met een dwarslaesie kan het een uitdaging zijn. Voor hen zijn aanpassingen in voertuigen vaak essentieel om een actief en zelfstandig leven te leiden. Welke mogelijkheden kunnen bijdragen aan optimale mobiliteit?
Aanpassingen
Aanpassingen van voertuigen verschillen van eenvoudige oplossingen tot complexe technologische systemen. Een paar veelvoorkomende aanpassingen zijn:
- In- en uitstaphulp: hulpmiddelen zoals draaistoelen, oprijplaten en tilliften die het in- en uitstappen van het voertuig vergemakkelijken.
- Door middel van handbedieningen is het mogelijk om gas te geven en/of te remmen met de hand.
- Automatische transmissie en remmen; voor mensen met beperkte kracht of mobiliteit kunnen automatische transmissie en aangepaste remmen de bediening van een voertuig vereenvoudigen.
- Overige aanpassingen. Gedacht kan worden aan het monteren van extra spiegels of een linkergaspedaal, maar ook aan het omzetten van de richtingaanwijzer.
Bestaand voertuig
Het is niet altijd nodig om een volledig nieuw voertuig aan te schaffen. Bestaande voertuigen kunnen vaak worden aangepast aan de individuele behoeften van iemand met een dwarslaesie. Aanpassingen zoals handbedieningen, aangepaste stoelen en extra opbergruimte voor rolstoelen kunnen worden toegevoegd aan een bestaand voertuig, om dat optimaal af te stemmen op de individuele eisen.
Vergoedingsstelsels
Mensen met een beperking hebben vaak recht op financiële vergoeding bij het aanpassen van hun voertuig. Drie belangrijke vergoedingsstelsels in Nederland zijn de Wmo, het UWV en in onze praktijk uiteraard ook aansprakelijke partijen:
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo biedt ondersteuning op het gebied van maatschappelijke participatie. Mensen met een beperking kunnen via de gemeente een aanvraag indienen voor vergoeding van aanpassingen aan hun voertuig.
- Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het UWV is verantwoordelijk voor werkgerelateerde voorzieningen. Mensen die vanwege een beperking hun werk niet meer kunnen bereiken, kunnen bij het UWV aankloppen voor financiële steun bij de aanpassing van hun voertuig.
- Aansprakelijke partijen. Als de dwarslaesie het gevolg is van een ongeval waarvoor iemand aansprakelijk is, kan de aansprakelijke partij verplicht worden om de kosten van benodigde aanpassingen te vergoeden.
Professioneel advies
Een dwarslaesie verandert het leven op ingrijpende wijze, maar betekent niet het einde van mobiliteit en zelfstandigheid. Aangepaste voertuigen bieden niet alleen meer mogelijkheden om deel te nemen aan het maatschappelijke leven, maar ook om de wereld te blijven verkennen, ongeacht de uitdagingen die een dwarslaesie met zich meebrengt. Het is daarbij essentieel om samen te werken met professionals die expertise hebben op het gebied van mobiliteitsaanpassingen. Met name revalidatieartsen en ergotherapeuten weten vaak goed welke partijen in hun omgeving in staat zijn om te onderzoeken wat iemands specifieke behoeften zijn en wat de meest geschikte oplossingen zijn. Op basis van dit onderzoek kunnen passende aanpassingen worden voorgesteld en kan de aanvraag voor vergoeding bij de juiste instantie worden ingediend. Als een letselschadeprocedure loopt kan een belangenbehartiger hierbij behulpzaam zijn; in andere situaties kan een zorgprofessional of zorgschade-expert de nodige adviezen geven.
Vrijblijvend contact
Neem gerust contact op met één van onze letselschadeadvocaten om de mogelijkheden in uw letselschadezaak te bespreken. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.