Vanaf 2010 is voor het behalen van een bromfiets- of brommobielrijbewijs naast een theorie-examen ook een praktijkexamen verplicht. Het praktijkexamen is ingevoerd om het grote aantal ongelukken met bromfietsers en brommobielrijders te verminderen en de veiligheid op straat te vergroten. Door het opvoeren van brommers kan de verzekeringsdekking wegvallen. Bij het opvoeren van een elektrische fiets, waaronder de fatbike, kan er opeens sprake zijn van een bromfiets waarvoor je een rijbewijs moet hebben en een aparte verzekering moet afsluiten.
Rijden zonder rijbewijs
Wanneer iemand toch de weg op gaat zonder geldig rijbewijs kan dat grote financiële gevolgen hebben. Het volgende voorbeeld maakt dat duidelijk. Een nog jonge bromfietser verleende geen voorrang, waardoor een voetganger ernstig letsel opliep. De bromfiets was wel verzekerd, maar de bromfietser beschikte niet over het vereiste rijbewijs. In de verzekeringsvoorwaarden stond dat schade die is ontstaan wanneer wordt gereden zonder geldig bromfietsrijbewijs, niet is verzekerd. De verzekeraar heeft in eerste instantie de schade van het slachtoffer betaald, maar verhaalde deze vervolgens op de (minderjarige) bromfietser en zijn ouders!
Over deze zaak is uitgebreid geprocedeerd. Uiteindelijk heeft de rechter besloten dat de bromfietser, ondanks zijn jeugdige leeftijd, had moeten begrijpen dat hij zonder rijbewijs onverzekerd rondreed. De verzekeraar stond in haar recht door dekking te ontzeggen. De bromfietser zal tot in lengte van jaren bezig zijn met het aflossen van zijn schuld.
Opgevoerde brommers
Hetzelfde probleem kan ontstaan wanneer een ongeluk wordt veroorzaakt met een opgevoerde brommer. Veel bromfietsers (en hun ouders!) weten dat niet. Een opgevoerde brommer is niet verzekerd, zelfs niet wanneer het ongeval plaatsvindt zonder dat er te hard wordt gereden.
Een “ik wist het niet”-verweer gaat niet op. Van een nieuwe eigenaar wordt verwacht dat hij zijn bromfiets controleert en zo nodig technisch in orde brengt.
Fatbikes en andere opgevoerde ‘fietsen’
Een fiets, waaronder de fatbike, met trapondersteuning valt niet onder de definitie van een motorrijtuig, zolang deze aan bepaalde technische voorwaarden voldoet. Denk hierbij aan een maximale snelheid van 25 km/u en een vermogen van 250 watt. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet (WVW).
Een elektrische fatbike of andere fiets kan echter eenvoudig worden aangepast, bijvoorbeeld door softwarematig de snelheid te verhogen of door een gashendel te plaatsen waardoor er niet meer getrapt hoeft te worden. In dat geval wordt het volgens de wet wél als een motorrijtuig beschouwd, met alle juridische consequenties van dien, zoals een verzekeringsplicht en andere verkeersregels.
Aan jonge bestuurders en ouders het advies om er op te letten dat de bromfiets of elektrische fiets niet is of wordt opgevoerd en gezien wordt als een bromfiets. Dat kan u en uw kind een hoop geld en narigheid besparen.