Herfst. Elk jaar kunnen we genieten van prachtige kleuren en de mooiste paddenstoelen in het bos. Op z’n tijd worden we getrakteerd op een flinke plens water tijdens een stevige herfststorm. In de herfst is ook een ander ongemak actueel, namelijk door modder op de weg, achtergelaten door oogstende landbouwvoertuigen. Wegen kunnen hierdoor spekglad en bijna onbegaanbaar worden. Wie is er aansprakelijk voor de schade bij eventuele verkeersongevallen?
Elk jaar gebeuren er diverse verkeersongevallen, waarvan sommige met ernstige afloop, vanwege modderige wegen. In de oogsttijd, en dan met name in de natte herfstmaanden, zorgen modder en klei die bij de oogst van landbouwvoertuigen afkomen ervoor, dat het wegdek spiegelglad kan worden. Volgens de wet mogen verkeersdeelnemers zich niet zodanig gedragen, dat dit een verkeersongeval tot gevolg heeft. Strikt genomen mag de weg dus niet worden bevuild. Maar in de praktijk is dit niet altijd te voorkomen. De oogst moet van het land en dat kan niet altijd bij droog weer.
Wel wordt van de vervuiler verlangd dat hij/zij er alles aan doet om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Dit betekent dat vooraf de wegbeheerder moet worden geïnformeerd, dat overige weggebruikers worden gewaarschuwd voor mogelijk slipgevaar en dat de weg zo snel mogelijk moet worden schoongemaakt. Wanneer het oogsten meerder dagen in beslag neemt, zal elke avond de weg moeten worden schoongemaakt. Verschillende provincies hebben hiertoe zogenaamde modderprotocollen opgesteld.
De vervuiler van de weg is in eerste instantie aansprakelijk voor de gevolgen van een eventueel ongeval door de aanwezige modder. Zeker wanneer de vervuiler nagelaten heeft bovengenoemde maatregelen in acht te nemen, moet hij de (letsel)schade vergoeden. Wanneer er wel voldoende waarschuwings- en veiligheidsmaatregelen zijn genomen, ligt er ook een stuk verantwoordelijkheid bij de weggebruiker zelf. Toch kan er sprake zijn van een grijs gebied. Was de weg wel voldoende schoongemaakt? Werd er vroeg en duidelijk genoeg gewaarschuwd?
Bij ongevallen door modderige wegen is het verstandig u goed te laten informeren. Maak, indien mogelijk, foto’s van de ongevalsplek, zodat een duidelijk beeld kan ontstaan van de situatie. Dit kan waardevol zijn in een eventuele discussie over aansprakelijkheid. Maar wees vooral in deze tijd van het jaar bedacht op gladde wegen, want voorkomen is altijd beter dan genezen.