In 2021 is het totale aantal verkeersdoden gehalveerd ten opzichte van 2000, ondanks de toegenomen drukte op de weg. Het aantal verongelukte automobilisten is met 68 procent gedaald terwijl het aantal fietsdoden stabiel is gebleven sinds 2000. In 2017, 2020 en 2021 vielen meer dodelijke slachtoffers onder fietsers dan onder automobilisten. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Twee op de drie verongelukte fietsers zijn in 2021 omgekomen door een botsing met een ander voertuig of vast object. Het vaakst botsten zij fataal met een personenauto, bestelauto, vrachtauto of bus (105 keer). Door een botsing met een andere fietser overleden 12 fietsers, en 9 fietsers verongelukten door tegen een paal, een boom, of ander vast object aan te rijden.
Hoewel de verkeers(on)veiligheid voor fietsers de laatste jaren vaker onder de aandacht is gebracht, blijven de investeringen in verbetering van de fietsinfrastructuur achter bij de toegenomen drukte op de fietspaden en het aantal nieuwe fietsers. Zo werd aan infrastructuur per Nederlander € 33,- uitgegeven voor de fiets en € 342,- voor de auto. Het aanbod van paden en wegen is niet berekend op het toegenomen gebruik waardoor de onveiligheid toeneemt.
Meerdere organisaties hebben de afgelopen jaren al gepleit voor meer investeringen en een sterker fietsbeleid in Nederland. In november 2022 werd bekend dat het kabinet 780 miljoen euro steekt in fietsinfrastructuur door het hele land. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om doorfietsroutes, routes met weinig verkeerslichten of kruispunten, maar ook om nieuwe fietsenstallingen bij ov-knooppunten.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het je bewust zijn van de snelheid waarmee je fietst en de verwachtingen daarvan bij je medeweggebruikers maakt dat je alerter rijdt. Ook zou het dragen van een fietshelm veel en ernstig letsel kunnen beperken.
Gaat het toch mis in het verkeer en loop je schade op door een ander? Fietsers zijn door hun kwetsbaarheid juridisch beschermd wanneer zij betrokken zijn bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig. Ook als je als fietser een verkeersfout hebt gemaakt, heb je in zo’n geval vaak recht op een (gedeeltelijke) compensatie van je schade.