Sinterklaas heeft het land weer verlaten en de kerstman staat voor de deur. December is een feestelijke maand, waarin ook vele personeelsuitjes georganiseerd worden. Helaas komt niet iedereen daar ongeschonden uit en wordt er soms letsel opgelopen.
Valpartij na stoeien collega’s
Recent deed de rechtbank Midden-Nederland uitspraak in een zaak waarbij een werkgever een uitje had georganiseerd waarmee het 25-jarig jubileum van het bedrijf werd gevierd. Het feest vond plaats op een locatie aan een haven. Het was een warme zomeravond, meerdere mensen waren al het water in de haven ingegaan. Rond middernacht ontstond er een stoeipartij, waarbij medewerkers op de lager liggende steiger terecht komen. Daarbij loopt een medewerker onder andere fracturen op van zijn enkel, kuitbeen en middenvoetsbeentjes. De vraag speelde of iemand hiervoor aansprakelijk kon worden gehouden. De medewerker stelt zijn werkgever aansprakelijk voor zijn schade. De verzekeraar van de werkgever wijst aansprakelijkheid af, waarna de zaak voor de rechter komt.
Uitvoering werkzaamheden
De kantonrechter stelt voorop dat een ongeval tijdens door de werkgever voor het personeel georganiseerde (ontspannende) activiteiten kan leiden tot aansprakelijkheid van de werkgever op grond van artikel 7:658 BW. Daarvoor is vereist dat die activiteiten zijn aan te merken als door de werknemer te verrichten werkzaamheden. Daarvan is sprake als tussen de activiteiten en de door de werknemer te verrichten werkzaamheden een voldoende nauw verband bestaat. Voor het criterium ‘in de uitoefening van zijn werkzaamheden’ geldt in het algemeen een ruim toepassingsgebied.
Sociale verplichting
Hoewel de deelname aan het bedrijfsuitje op zichzelf geen verplichting was, is naar het oordeel van de kantonrechter voldoende komen vast te staan dat de deelname door de werknemers in ieder geval als een ‘sociale’ verplichting zal zijn ervaren. Dit geldt zeker voor de benadeelde, omdat hij kort voor het bedrijfsuitje door Westland een vast arbeidscontract aangeboden had gekregen en had ondertekend en dus sinds kort deel uitmaakte van het vaste personeel. Bovendien is sprake van een relatief klein bedrijf zodat sneller sprake is van sociale druk. Het bedrijfsuitje vond plaats in de middag van een reguliere werkdag waarop de benadeelde normaal gesproken behoorde te werken. Op grond van al de omstandigheden van het geval is er sprake van een voldoende band tussen het bedrijfsuitje en de door benadeelde te verrichten werkzaamheden zodat het ongeval valt onder de reikwijdte van artikel 7:658 BW. De werkgever is op grond daarvan aansprakelijk, tenzij de werkgever aantoont aan de zorgplicht te hebben voldaan.
Zorgplicht
Van enig ander toezicht, bijvoorbeeld op het (aankondigen van) het einde van het feest, op het gebruik van de vrij te pakken drank na middernacht en op het risico vanwege de nabij gelegen kademuur, is niet gebleken. De werkgever heeft bevestigd dat rond middernacht ‘niet iedereen meer nuchter’ was. De bestuurder en leidinggevende had een voorbeeldfunctie en had in de gegeven situatie toezicht moeten houden en aldus verantwoordelijkheid moeten tonen. Dit is niet gebeurd, waardoor de werkgever niet aan de zorgplicht heeft voldaan. Daarom oordeelde de kantonrechter dat de werkgever aansprakelijk was voor de schade van de benadeelde.
Uit deze uitspraak blijkt maar weer dat het goed is om je als werkgever te realiseren dat je ook buiten de normale werkzaamheden aansprakelijk kan zijn voor schade van je personeel en dat je er verstandig aan doet je voor deze schade te verzekeren. Loop je schade op tijdens een bedrijfsuitje, schroom dat niet om contact op te nemen voor advies over het eventueel verhalen van je schade.