In onze letselschade praktijk helpen wij veel mensen die een whiplash hebben doorgemaakt. Vaak na achterop-aanrijdingen (kop-staart botsingen), maar dat is niet altijd het geval. Whiplash kan ook ontstaan na een frontale aanrijding of een ander ongeval waarbij het hoofd ten opzichte van de romp een onverwachte snelle beweging maakt, waardoor de nek overmatig wordt uitgerekt.
Als gevolg van een whiplash-ongeval kunnen beschadigingen optreden in de halswervelkolom, overige halsstructuren, in het aangezicht en in de halsruggenmerg en hersenen met hersenstam. Maar meestal zijn deze beschadigingen niet zichtbaar te maken door middel van röntgenonderzoek, scans of een MRI. We spreken dan over moeilijk te objectiveren klachten.
Klachten
De klachten die na een whiplash-ongeval optreden worden het whiplashsyndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen ook veel voor. Ook zien we regelmatig dat een slachtoffer moeite heeft met het verwerken van externe prikkels, zoals harde geluiden of fel zonlicht.
Juridisch
De schaderegeling is complex doordat whiplash een moeilijk te objectiveren ziektebeeld is. Hierdoor is het niet eenvoudig om vast te stellen of er een ‘causaal’ (oorzakelijk) verband bestaat tussen het ongeval en de geleden schade, met andere woorden: is de schade het gevolg van het ongeval of zijn er mogelijk andere oorzaken aan te wijzen?
Aangezien veel whiplashklachten algemeen van aard zijn (iedereen heeft wel eens hoofdpijn of is wel eens vermoeid), zal de verzekeraar die de schade moet vergoeden vaak zoeken naar andere oorzaken (pre-existente factoren), zoals ongevallen die in het verleden hebben plaatsgevonden of mentale en psychische problemen die iemand vóór het ongeval al ondervond. De verzekeraart trekt vervolgens de conclusie dat de klachten niets (meer) met het ongeval te maken hebben, maar verband houden met die andere, ongevalsvreemde factoren.
Advies
Voor een goed verloop van deze discussie en daarmee de schaderegeling is het van groot belang dat een ervaren letselschadeadvocaat meekijkt. Hij kan adviseren over hoe de klachten het beste onderbouwd kunnen worden. Want ook al zijn de klachten moeilijk te objectiveren, zolang er sprake is van zorgvuldige dossiervorming waaruit een plausibel klachtenpatroon blijkt, waarvoor geen andere redelijke verklaring dan het ongeval bestaat, zal de verzekeraar verplicht zijn uw schade te vergoeden.